! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Välklingande storbandsjazz

Cecilia Persson & Norrbotten Big Band

Composer in residence

Skivbolag: Prophone Records/Naxos
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 14 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är lätt att föreställa sig att detta är musik och arrangemang där spelarna och kompositören arbetat en tid tillsammans, eftersom musikerna verkar ovanligt bekväma i sina roller. Lite karusell och tivoli, och en smula oförutsägbarhet adderad till det moderna storbandets allvar. Cecilia Perssons personlighet som den klingade på förra skivan Open rein färgar av sig. Musiken rinner till i olika tempi, och är alltid i rörelse även i de långsammaste passagerna. Kluriga melodier och figurer som inte släpper taget.
Även om den totala orkesterklangen nog gör mest intryck, hörs fina solister bland de tjugo som sammanlagt deltar. Roligast, och det som gör musiken speciell, är att höra de för mig mer okända som Peter Fuglsang på klarinett och basklarinett, Mats Garberg tenorsax, Arvid Ingberg trombon och Jacek Onuszkiewicz på trumpet, som gör egna, trevande och personliga tolkningar av partituren.
Norrbotten Big Band är ett professionellt storband inom Norrbottensmusiken, och för några år sedan inleddes projektet med Composer in Residence. Under ett år får en kompositör arbeta nära bandet och skriva ny musik för dem. Cecilia Persson var den första. Hela 77 minuter blev kvar på denna skiva, inga överflödiga toner.

Annonser