! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hyllning

Dave Liebman & Joe Lovano

Compassion – The music of John Coltrane

Skivbolag: Resonance/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 26 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I juli var det femtio år sedan John Coltrane dog. Dave Liebman och träblåskollegan Joe Lovano hyllar mannen som under sin korta levnad var med och tog jazzen genom hardbop, modalt och friform innan han lämnade för en annan dimension.
Leibmans och Lovanons Compassion spelades in redan för tio år sedan, men beslutet att ge ut inspelningen togs under arbetet med ett Jaco Pastorius-album, berättar Zev Feldman i det digra häftet som följer med skivan. Liebman och Lovano plockar och väljer ur Coltranes olika tider med inledande Locomotion från Blue Trane, Coltranes andra skiva under eget namn, till Compassion från Meditations, det sista albumet Coltrane spelade in med Tyner, Garrison och Elvin Jones. Som alltid med Liebman är det full kraft och full fart framåt men nyanserna saknas inte och det briljanta bandet med pianisten Phil Markowitz, basisten Ron McClure och trumslagaren Billy Hart spelar Coltrane med själen. Och så måste det vara. Det funkar inte att ha en sekulär, rationell inställning till Coltrane.
Med Compassion når Liebman-Lovano långt, men hur kraftfullt, idérikt och brötigt det än blir så är det ett par sfärer kvar till mästarens råhet och blödande skira röst. Det är bara att leva med.

Annonser