! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Red Mitchell

Communication

Skivbolag: Dragon
Recenserad av: Magnus Östnäs'
Publicerad: 22 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1985 var Chet Baker i Sverige och spelade in skivan Candy. Red Mitchell satt ned vid en flygel och pratade med den då tämligen slitne trumpetaren. Mitchell frågade om My Romance som Baker spelade in på en av sina första skivor. Red berättade om vilka han gjort låten tillsammans med och visade Baker hur han nu, efter alla dessa år slutligen hittat det spel han letat efter.
Mitchell spelar och Baker faller in och så gör de Rodgers och Hart-klassikern. Sen deklarerar Baker att han måste dra, käka och vila en timme. Vi ses om fem år, säger Baker med ett skevt leende. So long? undrar Red. So long, säger Mitchell sedan och de båda rösterna tystnar. Tre år senare faller Baker ut ur det famösa hotellrumsfönstret i Amsterdam. 1992 dör Red i sviterna av en stroke, kort efter att han återvänt till hemlandet USA efter 24 år i Sverige.
Basisten, poeten och sångaren Red Mitchells gärning i Sverige är omätbar. Nu gör skivmärket Dragon en kulturgärning genom att ge ut Mitchells skiva Communication – originalutgåvan kom 1974 samma år som Bernt Rosengren gav ut Notes from the underground och visst finns det beröringspunkter – med Nisse Sandström, Bosse Broberg, Island Östlund, Bertil Strandberg och Göran Standberg. Det är något av en välsignelse att höra Bosse Broberg och Nisse Sandström i unga år, för att inte tala om den lite i skymundan komne pianisten Göran Strandberg.
En studie i kommunikation, komplett med Reds chantingpoesi.

Annonser