! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Soft jazz

Silje Nergaard

Chain of days

Skivbolag: Sony BMG Norway
Recenserad av: Maria Västlund
Publicerad: 14 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det har gått drygt tio år sedan jag för första gången lyssnade på en skiva av den norska jazzsångerskan Silje Nergaard. Och ända sedan dess har det varit något med hennes röst som verkligen fångat mig. Hennes musik är alltid så elegant förpackad och omsorgsfullt framförd. Återhållsam, men med ett slags dolt driv framåt.
På Chain of days, en skiva som spelats in live med alla musiker i samma rum, blandar Silje sina egenkomponerade låtar med den klassiska Aha-låten Hunting high and low. Allt med den speciella dämpade energin som utmärker Silje Nergaard.
En enda sak stör mig, och den stör mig ordentligt. En av de elva låtarna är på norska. Det är Siljes egna Morgonstämning. Den bryter magin och den nästan meditativa stämning som de andra låtarna satt och jag förstår inte varför den är med.
På ett sätt skulle man kunna säga att det är en ganska tråkig skiva, men just i fallet Silje Nergaard kan jag ha överseende med detta. Och kanske är det just det som gör att jag uppskattar att lyssna på henne. Att jag inte blir överraskad. Att jag bara kan koppla av och lyssna utan att något stör upplevelsen eller känslan i musiken.

Annonser