! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hyllning

Nguyên Lê

Celebrating The dark side of the moon

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 6 jan 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För 40 år sedan gavs Pink Floyds skiva The dark side of the moon ut, och det firar den nordtyska radions storband med att göra en hyllningsskiva. Inbjuden solist och arrangör är gitarristen Nguyên Lê. Tanken är enligt pressreleasen att göra en nytolkning snarare än en ren coverskiva, och det är en klok föresats, särskilt när originalet är en så legendarisk platta.
Ur den aspekten lyckas faktiskt Lê och NDR Big Band, tolkningarna skiljer sig i många fall betydligt från de ursprungliga låtarna. Några sjungs av Youn Sun Nah men de flesta görs i instrumentala versioner, och Lê har dessutom lagt in fem korta egna kompositioner här och där på skivan.. Dessa passar in bland Pink Floyd-låtarna men tillför egentligen inget.
Att ett helt storband medverkar märks bara stundtals, blåsarna håller sig oftast diskret i bakgrunden och lägger ackordmattor, och pianot och slagverket hörs väldigt sällan. Det är för det mesta betydligt mer rock än jazz, så att säga. Det är synd, för det känns som att själva storbandsprojektet inte kommer till sin rätt ordentligt utan snarare blir en rockskiva med lite blås som utfyllnad.

Annonser