! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Varmt och stillsamt

Paolo Fresu Devil Quartet

Carpe diem

Skivbolag: Tuk Music
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 16 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Melodisk och luftig musik från den sympatiske italienske trumpetaren Paolo Fresus kvartett. Det är inte minst sättningen trumpet, akustisk gitarr, bas och trummor som skapar höjd och rymd. Det rör sig främst om ballader, fjorton spår, huvudsakligen ganska stillsamma låtar, med en varm harmoni som grundanslag. Mycket välskrivet ska tilläggas.
Gitarristen Bebo Ferra, som skrivit de inledande kompositionerna, har en mjuk ton inte långt från Ralph Towner (som pressmaterialet välfunnet noterar), och är en spännande solist. I flera fall spelar Fresu, Ferra och basisten Paolino Dalla Porta unisont på den mjuka stig trumslagaren Stefano Bagnolis vispar fram. Snart frigör sig Fresu som solist medan de övriga tre uppmärksamt följer honom, Ferra med ett ackordspel som honung.
Paolo Fresu är en mästerlig trumpetare, och hans ton och teknik har sällan varit mer njutbar. Visst kunde man önskat lite mer devil av den här kvartetten, men varför klaga? Carpe diem (vem döper en skiva så förresten?) är en vacker och behaglig stund med fyra lyssnande musiker. Och i sanningens namn, här finns också några korta stunder av improvisatorisk hetta.

Annonser