! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fado

Carolina

Carolina

Skivbolag: Sony Music
Recenserad av: Ulf Bergqvist
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter flera års praktik på fadoställen i Lissabon är Carolina en välkänd sångerska, dock mest under namnet Lina Rodrigues. Hon är född i Tyskland 1984. När hon nu utkommer med sitt första egna album är det efterlängtat. Föga överraskande är det också en mycket fin debut. Carolinas största tillgång är en mycket vacker röst i sopranläge, men hon visar också stor förtrogenhet med fadons frasering och uttryckssätt.
Musiken är omsorgsfull, känslig, innerlig och lyrisk, och hon är bäst i långsamt tempo eller mediumtempo. Av sina kollegor påminner hon kanske mest om Cuca Roseta. Repertoaren är en blandning av traditionell fado, standardrepertoar och nyskrivet, men allt är omisskännlig fado.
Bernardo Couto på portugisisk gitarr spelar med en fantasi och ledighet som är rolig att ta del av, och Luís Pontes på spansk gitarr liksom Ricardo Cruz på basgitarr eller kontrabas är skickliga de med. Helt klart är Carolina en av de bästa vi kan höra inom ny fado för närvarande, och jag tror att vi kan vänta oss mycket vacker musik av henne i framtiden.

Annonser