! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Experimentell filmjazz/konstmusik

Kalle Kalima 
& K-18

Buñuel de jour

Skivbolag: TUM Records
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 19 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Denna finska konstellation var för mig tidigare okänd, men jag får lära mig att detta nya album är deras tredje på temat film. Då de tidigare fokuserat på filmskaparna Stanley Kubrick och David Lynch, är det nu dags att inspireras av Luis Buñuels filmer. Varje komposition är tillägnad en specifik film av den spanske filmregissören.
Surrealistisk värld kräver surrealistisk musik. Denna manskvartett skapar musik med instrument som elgitarr, altsaxofon, slagverk, hornpipa, bas – och jo, visst finns det ett dragspel också. De är ju från Finland.
Musiken liknar inget annat jag tidigare hört i denna genre. Det är spännande i sig. Ingen konsertmusik precis, men som filmmusik, eller snarare kanske konstmusik, är den mycket uttrycksfull. Jag förstår killarnas engagemang och skapariver. De är superproffs, blandar jazzimprovisationer med klassisk musik och avantgarderock. Humor har de också.
Jag skulle inte kalla den vacker musik, men garanterat kompromisslös, personlig och mycket uttrycksfull. De har ett alldeles eget kollektivt sound. Musik som kan ta lyssnaren på en färd, sätta igång fantasin. I alla fall för en stund.

Annonser