! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brödrajazz Lira Gillar

Adam Baldych & Helge Lien Trio

Brothers

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Mats Palmquist
Publicerad: 1 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns en närhet, en slags självklarhet mellan musikerna på denna skiva, som man mest finner mellan syskon. Inget behöver förklaras, man vet sin plats i familjen och vilket utrymme man har. Ibland tar man sig friheter för att få ny luft. När syskonkärleken blommar finns det inget som överträffar den. Som på skivan Brothers.
Adam Baldych är den polske violinisten med den varma djupa tonen som vi hört på ett flertal skivor från det tyska bolaget ACT. Här spelar han tillsammans med norrmannen Helge Liens pianotrio. Medverkar gör också norske saxofonisten Tore Brunborg. Brothers är också en hyllning till Baldychs bror Grzegorz som gick bort alldeles för ung. Så den lite sorgsna ton som präglar plattan, inte minst i tolkningen av Cohens Hallelujah, en vacker men något sliten sång som här får ett fullständigt nytt liv, är helt relevant.
Baldych, Lien, Brunborg, basisten Frode Berg och trumslagaren Per Oddvar Johansen framför åtta mycket starka låtar skrivna av Baldych. Framförandet är exemplariskt med den exakthet och patos bara de bästa behärskar. Som alltid en suverän produktion från ACT. Jag har inte hört en bättre jazzplatta i år.

Annonser