! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dubbla sviter

Henning Sommerro

Brimi / Fem nordiske portrett

Skivbolag: JPS Records
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 21 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Sverige är Henning Sommerro, bred kompositör och opera-tonsättare, kanske mest känd för Vindens hjul, en populär musikal skriven för Røros kyrka med folkdansare, sångkör och orgel. Nytt och trad blandas där med impro och publiken bjuds upp.
Brimi / Fem nordiske portrett har ett smakfullt omslag med ett minimum av plast. De briljanta solisternas namn pryder framsidan: fiolspelmannen Per Sæmund Bjørkum och dragspelaren Jon Faukstad. Musiken är skriven just för dessa två konstnärer och pedagoger och Sommerro spelar själv cembalo. Dirigentens namn står på baksidan: Per Kristian Skalstad.
Hans W Brimi (1917-1998) var bondemusiker och kompositör med Lom som hembygd (ja, Aslak Brimi är hans barnbarn). Skivans Brimi-del består av fem satser, där utgångspunkterna – Brimis egna kompositioner – omger tre låtar han fört vidare. Alla är snyggt och personligt arrangerade för stråkorkester.
Vad är då det sommerroskt personliga? En förkärlek för motsatser som storslaget/intimt, romantiskt/dramatiskt, överraskningar och dansant spel. Skalstad gör allt detta rättvisa. Det är ett fint porträtt av en storspelman.
Andra delen är också femdelad, en hyllning till en handfull historiska storheter: Gotthard Erichsen (f 1882), Carl Jularbo (f 1893), Toralf Tollefsen och Andrew Walter bägge födda 1914 och sist en modern ackordeonmusiker, Mogens Ellegaard (1935-1995).
Henning Sommerro har skapat putslustiga potpurrier av dessa mäns repertoarer: Drömmen om Elin, Min hatt den har tre kanter, Tango Tipico, Livet på Finnskogarna och Humlans flykt och så vidare.
Roligast av allt är reklamfotot för Löfbergs Lila, där den dragspelshatande Sten Broman glatt omfamnar en Jularboson, Ellegaard och Walter vid kaffebordet. Kan han njuta, så kan du!

Annonser