! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästerpianist Lira Gillar

Kenny Barron Trio

Book of intuition

Skivbolag: Impulse/Universal
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 15 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Amerikanske pianisten Kenny Barron hör till den där skaran stadiga och mycket upptagna jazzmusiker som alltid tycks prestera på topp oavsett sammanhang. Men så har han under massor av år förfinat sin konst i samspel med folk som Stan Getz, Dizzie Gillespie, Yusef Lateef, Ella Fitzgerald och hundratals andra.
Efter den fina duoplattan med Dave Holland (The art of conversation, 2014) kommer den 72-årige Barron här med en mycket fin trioplatta med gamle vapendragaren Kiyoshi Kitagawa på bas och inte fullt så gamle Johnathan Blake på trummor.
Det här är en samling som visar Barron i elegant bredd, från vackra ballader och brassesväng till småkantigt Theo Monk-spel i ett par hyfsat obskyra nummer av just Monk. Merparten är egna original, och Barron rotar också fram och återvinner egen musik som tidigare hörts i annan sättning. Som inledande Magic dance till exempel, som han spelat in tidigare under titeln J J Dream. Det gäller också den sköna Bud Powell-tributen Bud like.
Barron är en stilsäker hantverkare och en nykter lyriker med en härlig känsla för rytm, som i kombination med drömteamet Kitagawa och Blake borgar för något extra. Inte minst Blake lyckas i varje stund välja ett trumspel som lyfter musiken en extra nivå.

Annonser