! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improvisation Lira Gillar

Sidsel Endresen & Stian Westerhus

Bonita

Skivbolag: Rune Grammofon
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 29 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norska Sidsel Endresen är en av världens främsta sångimprovisatörer. Hennes sång är rytmisk, stammande, ja nästintill krampaktig. Även ord och stavelser improviseras fram i en utforskande dans över människans artikulation och ljudbildning – grunden till allt tal och alla språk. Brottstycken av ord och meningar kombineras med rena ljud till texter som för lyssnaren innebär ett ständigt pendlande mellan korta stunder av igenkänning och en känsla av fullständig obegriplighet.
Bonita är Sidsel Endresens och gitarristen Stian Westerhus andra skiva tillsammans. Men medan den förra – Didymoi dreams – var en konsertinspelning är Bonita inspelad live i en studio i Oslo.
Stian Westerhus gitarrspel är abstrakt, klangrikt och så färgat av effekter att det bara är ibland som man faktiskt hör att det finns en gitarr någonstans långt där borta. Det är vackert och ibland även ganska utmanande.
Endresen och Westerhus samarbete har resulterat i ännu en rå och mörk – och fullständigt ashäftig skiva – helt annorlunda från allt annat. Helt ogenerat pendlar den från att vara skrämmande, rent utav kuslig, till strålande vacker. Det är en unik musikalisk upplevelse av ljud, klang och elektronik. Improvisation som man aldrig hört det förut.

Annonser