! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finfolk

Lena Willemark

Blåferdi

Skivbolag: Brus & Knaster
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 11 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Swart” väser Lena Willemark och rösten är som kommen ur de kargaste av alvmarker. Det är hårdare än porfyr och en helt annan dimension än det tyngsta av metall. Swart är det andra stycket i Blåferdi, eller Den blå färden översatt från Willemarks älvdalsmål.
Musiken på Blåferdi är genomkomponerad och stark och bjuder som i Swart på en riffstark stämväv. De enskilda rösterna är tydliga och mästerligt framdanade ur musikernas möte med det skrivna. Bland Willemarks reskamrater på Blåferdi finns halva Rotvälta med violinisten Mikael Marin och cellisten Leo Sander. Violinisterna Emma Reid och Mia Marin samt Tina Quartey på allehanda slagverk fullbordar denna handplockade uppställning av Willemarks önskemusiker.
Lena Willemark – denna den svenska folkmusikens renässanssyster som i slutet av 1980-talet plötsligt fanns överallt med folkjazzgruppen Elise Einarsdotter Ensemble och med folkmusikgrupper som Frifot, Groupa och Enteli och inte minst under eget namn med plattan När som gräset det vajar. Det är svårt att tänka sig svensk folkmusik utan riksspelmannen från Äväsbjärr i Älvdalen. Det har gått lång tid sedan buskspelen i parken framför Kristinegymnasiet i Falun men Lena Willemark kombinerar fortfarande den skarpaste excellens med den djupaste av spelglädje och hon tycks fortfarande ledas av samma inställning till musiken: det är nu och alltid.

Annonser