! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Storbandsjazz möter fiol.

Tiptoe Bigband featuring Harald Haugaard

Big Folk

Skivbolag: Pile House Records
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 29 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dansk jazzensemble gästas av landsmannen och folkmusikern och kompositören Harald Haugaard på fiol. Storbandet, som bildades 1994, har genom åren antagit utmaningar i olika riktningar. Nu är det dags att kasta sig in i folkmusiken i form av åtta av Haugaards kompositioner, plus några till, bland annat en av Magnus Stinnerbom, Graekeren.
Samarbetet har sitt ursprung i danska folkrockgruppen Serras där Haugaard spelat tillsammans med storbandets saxofonist Hans Mydtskov. Som sig bör i jazzstorband så kliver flera solister fram. Det blir både gitarr, sopransax, trummor, orgel, piano, tenorsax, trombon och bas innan alla elva låtar är i hamn. Ja, och så Haugaards fiol förstås. Att han är en skicklig musiker är ju bara självklart, och 2012 blev han utsedd till Årets instrumentalist på danska folkmusikgalan.
Haugaard har hämtat inspiration från nordeuropeiska danser och tillfört sin egen moderna folkmusikaliska touch till anrättningen. Storbandet låter både jazzigt/rockigt/folkligt med tungt trä- och mässingsblås och uppbackning från trummor, bas, gitarr, keyboard.
Albumet blandar stilla och vilda folklåtar med jazzigt rockiga och rent rockiga utflykter och lite freeformjazz på sina ställen. Fungerar anrättningen? Jo, det gör den. Man får ihop de musikaliska elementen till en helhet på ett snyggt och proffsigt sätt.

Annonser