! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Harder than hardbop

Kullhammar/Aalberg/Zetterberg/Mathisen

Basement sessions vol 3 (The Ljubljana Tapes)

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 13 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nya tag när det är dags för volym tre i den här inspirerade serien där svenske saxofonstjärnan Jonas Kullhammar kamperar ihop med kontrabasisten Torbjörn Zetterberg och norske trummisen Espen Aalberg. Den här gången utökar de triokonceptet genom att bjuda in Aalbergs landsman, tenorsaxofonisten Jørgen Mathisen, känd från bland annat The Core och Zanussi Five, som ju släppt skivor på Kullhammars skivetikett Moserobie.
Ett lyckat drag visar det sig snart när jag lyssnar på den här livetagningen, fångad innan själva konserten på Ljubljana Jazz Festival i fjol. Publiken är inte inne i lokalen än men de fyra på scenen är djupt inne i musiken och finner varandra utan några problem. Och det låter som om de inte gjort annat än att spela med den gästande Jørgen Mathisen mest hela tiden.
Mathisen har liknande preferenser som Kullhammar: Coleman Hawkins, Sonny Rollins och John Coltrane, så matchningen är allt annat än långsökt. Musikaliskt blickas det bakåt till hardbopens senare period, men det känns inte det minsta mossigt. Snarare friskt och fritt.
Det egna materialet får sällskap av Marilyn Mazurs låt Fresk baglæns och det är ett set som får mig att undra hur fortsättningen blir. För en dylik måste det naturligtvis bli.

-->

Annonser