! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk folkmusik

Awilas

Awilas

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Göteborgsbaserade Awilas består av Larisa Ljungkrona på dragspel, klockspel och sång, och Anki Wallgren på sång, loopmaskin, kalimba, akustisk gitarr och slagverk. De gör en stillsam och närmast meditativ version av folkmusik på sin debut-cd, med egna kompositioner. Skivan är inspelad i Fiskebäckskil och mixad i Härlanda Fängelse. Så passande, då just en blandning av akvatiska och fängslande stämningar genomsyrar även musiken.
Influenserna i Awilas musik kommer från många håll. Från de skotska högländerna via Finlands kargt arkaiska musik och vårt svenska skogssound och så vidare neråt kontinenten.
I regnet faller stjärnorna är precis så vacker och stilla stjärnglimrande som titeln ger sken av. De båda kvinnorösterna svävar och väver sig samman och går i omlott kring varandra i något av det vackraste jag hört på en svensk skiva i år. Mot slutet kommer borduntoner ur dragspelet och rösterna liksom försvinner upp i luften likt mörka, fjäderlätta sotflagor som dansar i midnattsbrasans virvlar.
Även i När solen har gått ned sjungs det om ”en himmel full av stjärnor” och om dans i månens sken. Det är modalt, mollstämt och melankoliskt, för att inte säga sorgset. Låten Med fara för mygg känns friare i formerna – det här är en duo som diggar improvisationens rus – och skulle väl inte riktigt platsa i Moraeus med mera.
Det är okommersiellt tänkt och konsekvent framfört. Här dyker ingen Benny Andersson upp, som i fallet Systerpolskan. (Inget ont om just det projektet, tvärtom.) Awilas gör det bara på sitt eget sätt, och det är ett sätt jag tycker mycket om.

Annonser