! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Cortex

Avant-garde party music

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cortex, ja. Men varken den franska jazzfusiongruppen från 1970-talet eller Freddie Wadlings postpunkiga outfit från Göteborgs 1980-tal. Nej, detta Cortex är en norsk jazzkvartett av det tämligen fria slaget.
Som albumtiteln ger vid handen är det två världar som möts i musiken. Avantgardet, det intellektuella drar jämt med partyt, det rumlande och tumlande. Och ibland byter de helt sonika roller.
När du lyssnar på Avant-garde party music är det som om du nästan kan ta på lokalen musiken spelas i. Så levande låter det om både musiken och ljudbilden. En sann bedrift och en fröjd att ta del av.
Ska jag jämföra med något så ligger Atomic, The Core och The Thing nära till hands. Det formligen kokar i många av spåren på skivan. Thomas Johanssons trumpet och Kristoffer Alberts saxofoner får mig att vilja ta fram någon form av stänkskärm för att skydda mot saliven som bara måste skvätta ur deras lurar. Tills jag kommer på att det är en skiva jag lyssnar på. Ola Høyer på kontrabas och Gard Nilssen bakom trummorna kompletterar Cortex, som är ännu en vinnare från det portugisiska skivbolaget Clean Feed.

Annonser