! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Livejazz

Kjell Jansson Quartet

At Nefertiti again

Skivbolag: Imogena/Border
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Basisten Kjell Jansson har en kvartett som här spelat in en liveplatta hemma i Göteborg, närmare bestämt på Nefertiti. Kjell, som 2001 tilldelades P2 Jazzradios pris Jazzkatten för ”Artist som förtjänar mer uppmärksamhet”, har komponerat samtliga fem spår på det 51 minuter långa albumet At Nefertiti again.
På tenorsaxofon finner vi självaste Gilbert Holmström som spelat med Jansson sedan tidigt sjuttiotal då de bildade bandet Mount Everest. Holmström har varit med sedan Kjell Jansson skivdebuterade 1998, men inte varit med på alla tio album som Jansson härmed gett ut.
Pianisten Tommy Kotter, som spelade med i Gilbert Holmströms quartet i slutet av nittiotalet, har funnits med på de flesta av Janssons senare utgivningar. Kotter spelar även i Bohuslän Big Band, där vi även finner trummisen här, Göran Kroon.
Kjell Jansson Quartet at Nefertiti again är skönsvängande jazz som startar med Holmströms tongivande saxofon, innan Kotters piano kommer in. Jansson basar och Kroon trummar på. Och så fortsätter det. Lite ballad på tredje spåret The pearl. Inga konstigheter, bara riktigt bra livejazz. Tills vi kommer till fjärde och längsta spåret Free Ooe för här hettar det till. Detta är vad jag vill kalla ett ”solospår”, där det ena hisnande solot efter det andra avlöser varandra. Riktigt bra livejazz!

Annonser