! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tidlöst Lira Gillar

Trio Mediaeval

Aquilonis

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 21 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trio Mediaeval är en norsk-svensk vokaltrio bestående av Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth och Berit Opheim (som för ett år sedan ersatte Torunn Østrem Ossum). Ursprungligen sattes trion ihop 1997 för att sjunga flerstämmig medeltida musik. Men det dröjde inte länge förrän de även började lägga till mer samtida musik i sin repertoar av bland annat tonsättare som Gavin Bryars och Ivan Moody. Aquilonis är deras sjätte skiva tillsammans. Namnet betyder nordanvind och är taget ur sången Vespers antiphon and psalm.
Innehållet spänner från moderna, flerstämmiga arrangemang av gamla isländska sånger, norska folkmelodier och engelska lovsånger från 1400-talet, till nyskrivet material av Andrew Smith och William Brooks. Som andra spår på skivan finner vi dessutom en mycket vacker tonsättning av Anders Jormin med text av den romerske poeten Vergilius. Till skillnad från tidigare skivor ackompanjeras även några av spåren – inklusive de egenkomponerade interluden – sparsmakat och atmosfäriskt av bland annat hardangerfela och orgel.
De moderna styckena och arrangemangen är fint skrivna i samma anda som de äldre hymnerna, men med en mer avancerad harmonik och stämföring. Det är klassiskt, ändå modernt. Traditionellt, ändå nyskapade, framåtblickande. Variationen mellan arrangemangen, samt mellan styckenas land och tid, bildar en intressant och gripande helhet: tidlös, klar och otroligt vacker.

Annonser