! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Konstmusikaliskt jazzpiano

Iiro Rantala String Trio

Anyone with a heart

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jo, det är faktiskt den häpnadsväckande finske pianisten från Trio Töykeät. Fast då kunde hans pianospel beskrivas som fräckt, spretigt och vildsint. Nu har Iiro Rantalas musik tyvärr blivit anonym.
Inte konstigt att Rantala, som skolat sig i bägge musikformerna, valt att komponera och framföra konstmusikaliska stycken snarare än jazzlåtar. Det konstmusikaliska poängteras också av att Iiro Rantala String Trio förutom hans eget piano består av Adam Baldych, violin, och Asja Valcic, cello. Mer förvånande är att musiken aldrig förmår att gripa tag.
Skickligt spelat av alla tre, förstås. Men musik ska ju också kommunicera. Jag utesluter inte att felet är mitt – och att andra lyssnare finner en större närhet mellan sig och Rantalas musik för piano och stråkar – men med undantag för några korta glimtar, som i den vackra, sentimentala Alone och den snabbare Hard score, finns ingenting som får mig att öppna öronen, verkligen vilja lyssna och ta in musiken i hjärtat.
Melodierna växer inte fram. Stämningarna byggs inte upp. Samspelet mellan musiker – så att tre musiker blir mer och fler – fungerar inte heller. För mig.

Annonser