! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gitarrens känsliga strängar

Jan Ekedahl

Ansen

Skivbolag: Sjelvar
Recenserad av:
Publicerad: 29 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Som föregångare på sitt instrument har Jan Ekedahl mejslat fram ett spelsätt som gjort den akustiska gitarrens klang alltmer oumbärlig i den folkligt jordade musiken. Med sin känsla för den musiken har han sedan starten 1982 varit gitarrist i gotländska Gunnfjauns Kapell och blivit något av en stilbildare. Hans spel präglas även av den klassiska musikutbildning han har. Han skriver och arrangerar musik, även i större offentliga sammanhang.
På denna sin andra solo-cd blandar han sin repertoar mellan egna och äldre traditionella gotländska låtar. Det folkmusikaliska finspelet får stor plats på skivan och lyfter hans tolkningar med känsligt varierad elegans i ornament och betoningar. Från sin tidiga erfarenhet tar han också fram sin skicklighet i ett snabbare fingerpicking-spel.
Jan Ekedahl har sitt musikaliska hjärta inte endast i ölandskapet där han bor. Från en annan för honom välbekant ö har han även införlivat den irländska musiken som en viktig del av repertoaren och den inspirerar till verkliga höjdpunkter på skivan. Kring varje låt finns en historik som berättar hur den kommit till.

Annonser