! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk jazz

Megalodon Collective

Animals

Skivbolag: Jazzland
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 21 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När unga septetten Megalodon Collective debuterade med albumet Megalodon för två år sedan tog de jazzdiggarna i vårt västliga grannland med storm. Skivan nominerades till Spelemannpriset; Norges motsvarighet till Grammis. Snart kammade jazzkollektivet också hem Jazzintro-priset som Gramo (en motsvarighet till Sami) och Norsk Jazzforum ligger bakom.
Strax innan jul 2016 gick Megalodon Collective in i Øra Studio i sitt kära, hemtama Trondheim för att fästa uppföljaren – och nog har den fäst alltid. Åtminstone hos den här lyssnaren. Tre saxofonister (varav Karl Hjalmar Nyberg även tutar klarinett) blåser igång en västanvind som når långt in i de ombonade svenska jazzkretsarna. En av dem heter mycket riktigt Petter Kraft. De tre blåsarna rör om i hörselgångarna och balanserar sin attack med ett mer lyriskt anslag.
Kollektivets två trummisar skapar en grymt gedigen grund att röra sig på. Till det en elgitarrist och en kontrabasist som tillsammans med kamraterna skapar ett samspelt uttryck. I ösigare nummer som Plutionia är härdsmältan nära, men dessa varvas ekonomiskt med ballader som den förtjusande När blev du så gammal (och ful), för övrigt ett av fem spår komponerat av Karl Hjalmar Nyberg. Och även när reaktorn synes långt borta i de långsammare numren kan det likväl stråla lite av landsmännen Atomic, som i kontrabasisten Aaron Mandelmanns låt Moby.

Annonser