! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Emigrantblues för barn och vuxna

Markus Svensson

Amerikaresan – En bluesberättelse!

Skivbolag: Kakafon/Naxos
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 2 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Amerikaresan är en musikberättelse som är bearbetad från scenen till cd-skiva. Och möjligen tappar historien en del då det visuella faller bort. Men denna Amerikaresa med bluesen som bränsle fungerar ändå. Berättaren Åsa hittar en koffert som är själva ramen för berättelsen. I kofferten finner hon saker som blir ingresser till låtar som för berättelsen vidare. Ett grepp som fungerar riktigt bra.
Denna småländska drängs äventyr i Amerikat sjungs med småländsk dialekt som skapar autenticitet. Småland och utvandring passar ju som hand i handske. Emigranternas äventyr har skildrats av Moberg i bok och därefter blivit film och musikal.
Denna version av Amerikaresa kategoriseras förmodligen som barnskiva, men jag skulle säga att det är en familjeskiva. Markus Svensson tar sig an ämnet på ett seriöst sätt utan att vara löjlig eller tramsig. Seriöst betyder inte att det blir tråkigt utan det är bra puls och energi på bluesen.
Efter alligatorattacker och vunnen kärlek så avslutas historien med ett brev hem till Sverige. Och jag finner mig själv undra kring vad som hände sedan? Kanske får vi en fortsättning? Hur som helst, eftersom jag tycker att barn och ungdomar ska få så mycket kultur (och historia) som möjligt, så hoppas jag att många skolor köper in denna föreställning och skiva.

Annonser