! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Avant-progressiv kammarrock

The Cellar And Point

Ambit

Skivbolag: Cuneiform
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 12 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cellar And Point är en lite annorlunda grupp, både i fråga om sättning och favoriserade genrer. Det tog bandets grundare, Joseph Branciforte (trummor) och Christopher Botta (akustisk gitarr), tre år att hitta rätt “flödande syntes” av de stilar de gillade – improviserad downtown-jazz, electronica, ambient, alt-rock och klassisk musik – samt den sättning som skulle prestera detta. Det vill säga vibrafon, fiol, cello, akustisk och elektrisk gitarr, bas och trummor; andra instrument förekommer naturligtvis, som banjo, syntbas, melodica, ståbas och piano.
Ambit genomsyras av en nyfikenhet och en vilja att experimentera. Där ett spår – för det mesta –  är jazzrock (lite som Gong, under Shamal/Gazeuze-eran), är det konstmusik som gäller på nästa spår; man kan även skönja lite Zappa och Penguin Café Orchestra i mixen.
Samtidigt ligger det ett stadigt progressivt rockbeat i botten. Branciforte och Botta har gjort ett stort jobb som bandets kompositörer, mest tillsammans men även var för sig. Det är märkligt att höra hur väl Anton Weberns Fünf canons opus 16 och György Ligetis Étude XV passar in bland de egna kompositionerna.

Annonser