! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nyckelharpa möter säckpipa Lira Gillar

Josefina Paulson & Valentin Arnold

Alpint

Skivbolag: NuTrad
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 15 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Österrikisk säckpipsspelare möter svensk nyckelharpsmästare och ljuv musik uppstår. Paulsons harpa låter här sällsynt sakral, vilket i och för sig instrumentet ofta gör tack vare sin fina rymdklang i väl byggda exemplar. Säckpipan är mer djävulsk. Trots att just österrikisk folkmusik inte tillhör det jag lyssnat mest på genom åren slås jag emellanåt ändå av hur välbekant allt låter melodimässigt. Nu är det ju låtar ur Josefin Paulssons svenska repertoar också, men de båda ländernas musik har många toner, harmonier och danser gemensamt. Här hörs exempelvis några kortare takter ur följande musikstycken: Den tjuvaktiga skatan av Rossini, melodin till Gustav Lindströms visa av Olle Adolphson, Små grodorna samt den välkända folkvisan Du tycker du är vacker, men här i form av Schmalnauer schleunige som är två danser efter Albin Paulus.
Det hela är mestadels mycket muntert och säckpipan dominerar såsom säckpipor har en tendens att göra. Arstumor, en stillsammare traditionell låt av marschtyp i moll, är ett skönt avbrott mot det glada och svängiga. Jag älskar verkligen säckpipa men ändå är det befriande när Paulson inleder Österlövstapolskan själv – för övrigt gör hon mestadels ett mästerligt jobb med andrastämmorna.
Det mesta är väldigt dansant och de två musikerna håller sig till de förhållandevis okomplicerade grundmelodierna på ett sätt som är befriande i en tid då folkmusiker gärna vill visa upp sin virtuositet. Nästan alla låtar skulle i princip kunna kompletteras med texter, nu får vi nöja oss med två sjungande instrument.

Annonser