Skivrecension

AER
Folkmusik från Medelpad och Skåne Lira Gillar

Ahlberg, Ek & Roswall

AER

Skivbolag: Dimma
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 7 dec 2015

Dela den här recensionen:

Emma Ahlberg (fiol) har rötterna i Medelpad och Niklas Roswall (nyckelharpor) har sina i Skåne. Där är bakgrunden till urvalet av låtar för mycket av gruppens musik. Tredje medlemmen, Daniel Ek (harpgitarr, ej att förväxla med vd:n för Spotify med samma namn), kommer från Vuollerim, Lappland, men hans hemtrakter har (än så länge) inte gett direkta avtryck i gruppens musik.
På sitt tredje album drar trions musik mot gränslandet mellan folkmusik och barock och de gör det lyriskt, virtuost och bedövande skickligt.
En intressant detalj är Daniels unika 16-strängade harpgitarr. Lyssna på hans sololåt Introduktion, som är just en introduktion till efterföljande låt, Simpson. Min absoluta favorit på skivan är annars Farfadern och fadern, som innehåller två polskor från Haverö i Medelpad, fina melodier med ett tydligt driv i den senare varianten.
Trion brukar ha med egna låtar på sina skivor och så är det här också. Dels Skvadern, en polska av Niklas, där han hanterar den kärva moraharpan. Skvadern är ju ett fantasidjur (eller?) där framdelen är hare och bakdelen tjäder. Den andra är Lyngstern av Emma som har en tydlig och vacker barockkänsla.
Ahlberg, Ek & Roswall fyller en viktig funktion och kanske också ett tomrum i dagens svenska folkmusik. De tar fram låtar från landskap som annars ofta får stå i bakgrunden för de mer välkända Dalarna/Värmland/Uppland/Hälsingland. När de dessutom presterar musik på en hög kvalitativ nivå då är det vi lyssnare som tackar och ta emot.


Fler recensioner

Annonser