! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Psykedeliskt

Hashish

A product of Hashish

Skivbolag: Woah Dad!
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hashish är det senaste av Stefan Kérys många projekt. Kéry är bekant för internationella musikdiggare via band som 1980-talets garagerockhuliganer The Stomachmouths men allra mest för skivbolaget Subliminal Sounds. En entusiastetikett som bland mycket annat upptäckte Dungen och Liras omslagshjältar Skenet, men även släppt allt från nya plattor med Kebnekajse till samlingar med gammal thailändsk pop.

Nu langar Kéry upp en starkt doftande kaka med psykedelia för 2010-talet. Direkt byggs ett groove av betvingande basgångar och motorik-doftande krauttrummor, medan en flummigt spejsad elgitarr flyger högt ovan sanddynorna och äkta vågljud drar oss in i sköna stämningar. Vinylen snurrar vidare och ut strömmar övertygande musik; ingen kitsch.

Eller, ja, det beror på lyssnarens referensramar såklart. Ibland drar Hashish åt mjukporrsoundtrack från 1970-talet, ibland åt ett uppdaterat tiki lounge-sound – och ibland råder bara psychfunkig sällhet. Det är instrumentalmusik med kvinnliga vokala inslag på sina ställen. Allt väl avvägt för att skapa en stämningsfull helhet.

Psykedeliska puritaner må rynka på näsan åt somligt på skivan, men fans av till exempel Uran GBG och Goat har en högtidsstund att se fram emot.

Annonser