! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Genreöverskridande

Eple Trio

5

Skivbolag: Shipwreckords
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 12 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tretton år efter debuten släpper norska Eple Trio sitt femte album som rätt och slätt heter 5. Gruppen är en så kallad pianotrio, men det är synd att ge dem ett sådant epitet då både bas och trummor bidrar stort till musikens utformning.
Pianisten Andreas Ulvo skapar tillsammans med Jonas Sjøvaag på trumset och Sigurd Hole på kontrabas en typ av jazz som känns typiskt norsk. Det är modern, melankolisk, lågmäld jazz med rötter i den skandinaviska traditionen. De själva refererar till såväl Jan Johansson som Jan Garbarek när de beskriver sig själva och de har spelat live tillsammans med Mathias Eick.
På albumet 5 är dock klassisk musik en än större inspiration än tidigare och exempelvis är tredje spåret, den fantastiska Curious child, inspirerad av Robert Schumanns Kinderszenen.
Sammanfattningsvis är skivan en njutbar historia med dynamiskt samspel och böljande rytmik under starka melodier men tyvärr bjuder trion inte på några större överraskningar. Jag är dock säker på att deras musik får ytterligare en dimension när man lyssnar till den live.

Annonser