Redaktionsbloggen

Sirocco har hittat en egen nisch med stor bredd

Sirocco
Stadsteatern Vällingby 7 december 2018

Musik på jiddisch hörs inte särskilt ofta i Sverige, och då mestadels i klezmerband. Sånger på det medeltida spansk-judiska språket ladino är än mer sällsynt. Någon som behärskar båda språken – och många fler – är Sofia Berg-Böhm, sångerska och frontfigur i kvartetten Sirocco. Gruppen spelar mestadels musik med judiskt ursprung men inom ett brett spektrum både stilistiskt och tidsmässigt. Ladinosångerna är alltså många hundra år gamla, men de flesta av kvällens låtar är faktiskt skrivna under 1900-talet.

Sirocco har skapat sig en egen nisch i Musiksverige, både genom repertoaren men också sitt eget uttryck. Gitarristen Patrik Bonnet spelar annars flamenco, och i en sång som ursprungligen skrevs för en Broadwaymusikal på jiddisch på tidigt 1900-tal dyker det därför upp en hel del flamencoinslag, inklusive handklappandet palmas.

Vokalistens mångspråkighet gör att de även kan tolka en låt av den nutida israeliske violinisten och oudspelaren Yair Dalal, som Sirocco tidigare samarbetat med, på hebreiska, och även en av den libanesiska giganten Fairuz stora hits, givetvis på arabiska.

Gruppen visar på något av den stora bredden i jiddischsångernas ursprung i USA under förra seklet – vissa är komponerade inom arbetarrörelsen, andra alltså inom teatern, och de spelar även den vackra Du, du av trubaduren Eliza Greenblatt. Medan en del av dessa skrevs för speciella syften var de medeltida ladinosångerna däremot tonsättningar av poesi. En av de finaste sådana är Morenika, där den känsliga sångstämman här får sällskap av Bonnets oud. Tolkningen av La serena som inleder konserten är också ruggigt fin.

Cellisten Hanna Stenlund Monthan lägger ofta mörka, effektfulla borduner och här och där spelar hon melodierna i stort sett rakt av, men jag hade önskat att hon haft lite mer utrymme för solospel. Eftersom jag hört henne i andra grupper vet jag att hon är lysande och mycket innovativ på sitt instrument. Siroccos fjärde medlem är Nicolás Lazo Zubieta som håller stadiga rytmer på sina slagverk. Men den som självklart är i fokus är Sofia Berg-Böhm, som med ganska små medel är en mycket uttrycksfull sångerska i ett band som knappt har någon like i landet.

Rasmus Klockljung


Fler recensioner

Annonser