! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Siri Karlsson om musiken till Astrid-dokumentären och det kommande albumet / Veckans videopremiär #2!

18 nov 2014

”Det låter … mycket mer! Vi har tagit ut svängarna rejält.”

Jag har suttit i några jurygrupper genom åren och ett av de lättaste beslut jag varit med att fatta var att utse Siri Karlssons Gran fuego till årets album på Folk- & Världsmusikgalan 2012.

I våras gick duon, som utgörs av altsaxofonisten Maria Arnqvist och nyckelharpisten Cecilia Österholm, in i studion tillsammans med Jari Haapalainen (producent och trummis), kontrabasisten Torbjörn Zetterberg och gitarristen Simon Svärd för att spela in uppföljaren, The lost colony, som kommer i slutet av februari.

Redan i jul kan vi dock höra duons särpräglade musik i den omtalade dokumentären Astrid, som visas på Svt i tre delar med start juldagen. Dokumentären är gjord av Kristina Lindström, som även var en av två regissörer bakom filmdokumentären Palme.

Cecilia Österholm berättar om bakgrunden:
– Regissören Kristina Lindström kontaktade oss efter en spelning förra sommaren, berättade att hon tyckte om vår musik och att den skulle passa i en dokumentär hon jobbade med. Hon tyckte även att det kändes bra att vi var kvinnor, och ville gärna få in den aspekten eftersom Astrid Lindgren var en så stark kvinna.

Den ofta upprepade historien bakom duons namn, kring den småländska (dock fiktiva) psalmodikon-spelerskan Siri Karlsson, tyckte regissören också var spännande i sammanhanget …
– Vi fick ju berätta att Siri Karlsson var påhittad, men det gjorde inget – och ”hon” har ju sina småländska rötter ändå!

Nu blev det inte duon som specialskrev filmens originalmusik, det uppdraget var redan bokat till Georg Riedel, förstås, men det blir ändå en hel del Siri Karlsson-musik under de tre timmarna film, och i Svt:s eget förhandsklipp inför dokumentären är det låten Lament, från Gran fuego, som sätter an tonen. Och när Pippi Långstrump kommer in i bilden är det lite oväntat duons låt Sierra Nevada som spelas.
– Vi har bara sett första delen än, och vi blev båda så rörda att vi började gråta – det kändes så stort allt! Alla svenskar och många fler har ju en så speciell relation till Astrid.

Berätta lite kort om ert kommande album – hur låter det?
– Oj hörrudu, det låter … mycket mer! Vi har tagit ut svängarna rejält. Med förra skivan lärde vi oss mycket, vi hade inte spelat så mycket med band då, och den här gången har vi tänkt mer utifrån vilka möjligheter man har då. Samtidigt är det mer baserat på mig och Maria. Vi använder våra röster mycket mer och vi har fler olika instrument vilket öppnar för fler klangmöjligheter. Och så jobbar vi mer med effekter. Det är hårdare!

Singeln som vi har fått videon till nu, När mörkret faller, vad finns att säga om den?
– Den baseras mycket på texten, vilket är lite ovanligt för oss. Det är bara en kort fras, som ett poem, ”Down we fall into tonight”, som en dröm. Arbetsnamnet var ”Fritt fall genom friheten”. Hela skivan är rätt drömsk, vår musik blir gärna det.

Patrik Lindgren

-->

Annonser