! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Rätt tillredda retro-roligheter

15 sep 2015

Big Sandy & His Fly-Rite Boys
KoM Bar, Göteborg, söndag 13 september 2015
.

Spelglädjen är smittande när Big Sandy och hans His Fly-Rite Boys äntrar scenen på KoM Bar sent denna söndagkväll. Big Sandy, eller Robert Williams som han heter, är på strålande humör trots den ganska glest besökta lokalen. Där är många bekanta ansikten för kvartettens medlemmar. Svenska retroklädda herrar och damer, inklusive musikanter som bandet träffat på vägarna.

Big Sandy har det naturliga tilltalet och den självklara auktoriteten när han framför sin western swing, country boogie, honky tonk och rockabilly. Utan att det känns musealt, bara besjälat och levande. Ingen dansar tyvärr, men skinnsätet får sig en rejäl duvning när jag och mitt sällskap sittdansar.

Hemma i USA drar de fulla hus, headlinar retrofestivalkvällar och är invalda i The Rockabilly Hall Of Fame. Låtarna är korta, fartfyllda, glädjesprittande och autentiska. Just den här kvällen finner bandet också en stor glädje i att framföra densamma genom en tidsenlig PA-anläggning från 1947.

Så har förbandet The Western Toneflyers från Göteborg också värmt upp genom samma snygga högtalare med sin stilrena western swing-dekokt. Vi får höra Carl Perkins rockabillyklassiker Everybody’s trying to be my baby, Fats Wallers revystandard Honeysuckle rose, lite Bob Wills och annat godis. Minimalt trumset, kontrabas, lap steel, snygga skjortor – hela kitet.

Nä, inga sura miner här inte. Hade detta varit en fredag eller lördag hade det garanterat varit svettigt under vintageskjortorna och -blusarna i dansens virvlar.

KoM Bar är en lustig och mysig liten lokal och företeelse, belägen uppe i backen bakom spårvagnarnas viloplats Vagnhallen Majorna. En omgjord lunchsylta mitt bland Postnords paketutlämning, uthyrning av minilager, Friskisträning och diverse företag. Inte den omgivning du förväntar dig en musikbar precis.

Det drivs med stort hjärta och känsla av tvillingsystrarna Karin och Maria Forsman, bekanta från bandet Pilgrim som faktiskt startade som husband på KoM när det öppnade i andra lokaler redan 2001. De medverkade för övrigt med sång på två låtar på The Western Toneflyers hittills enda cd, The World is waiting … som släpptes 2010. Naturligtvis får de vara med på ett hörn även denna kväll.

Och så Big Sandy och hans pojkar då. Numera är halva bandet britter i amerikansk exil men det spelar knappast någon roll för denna gemytlige kalifornier som sjunger så snyggt och stilsäkert, och gärna chitchattar med publiken mellan låtarna och till och med uppskattar undertecknads stand-uppiga genmäle.

Ja, sällan har det varit så roligt på en söndag.

Timo Kangas

-->

Annonser