! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Radioserie om utspridda folkmusikaliska centrum

4 sep 2017

Ibland är det lätt att fastna i tankegången att det mesta och viktigaste sker i och kring storstäderna – men vad vore svenskt musikliv utan alla dessa oaser på den så kallade landsorten? Kreativa kluster i förskingringen, rader av centrum i periferin.

Radiojournalisten Åsa Veghed har gjort en musikalisk resa genom detta andra Sverige, undersökt musikaliska företeelser kopplat till platsen.

– Jag har besökt sju platser bortom storstadsregionerna som Jokkmokk, Skattungbyn, Tobo och Höör. Jag reser från Norrbotten till Skåne och har letat upp spännande företeelser, folkmusiker å andra kreativa människor som gillar att utmana och inte göra det förväntade, säger Åsa Veghed.

Det har blivit en radioserie i sju delar som ska sändas i SR P2:s Klingan, med start nu på söndag 9 september. Och bakom ortsnamnen kan den insatte förstås lista ut vad det handlar om: Sunne-programmet handlar om framgångssagan Västanå Teater, Tobo om nyckelharpa, Höör om västafrikansk kora …

– Jag är intresserad av att träffa människor som tänker fritt, tänker utanför boxen och som inte har flockbeteende, utan som vill skapa något eget. Gemensamt för de människor och musiker jag mött är lusten att experimentera med fötterna i folkliga traditioner. Bor man i en by eller mindre ort så har man på något vis redan gjort ett ställningstagande som inte är det vanligaste bland musiker som oftast bor i storstadsregionerna. Jag tycker det finns ett behov av att belysa att det händer saker även utanför storstadsregionerna. Det finns många spännande musikaliska företeelser och historier kopplade till vissa platser. I Piteå besöker jag till exempel en hypermodern orgel som kostade 25 miljoner att bygga. I Sunne besöker jag Västanå Teater som hade sålt 17 000 förköpsbiljetter innan premiären av årets musikdrama Charlotte Löwensköld.

Patrik Lindgren

PROGRAMAVSNITTEN, ALLT I P2:s KLINGAN LÖRDAGAR KL 15-18 MED START 9/9
1. Klingan i Jokkmokk: Systerskapet i Jokkmokk
2. Klingan i Piteå: Skandinaviens modernaste orgel
3. Klingan i Järvsö: Fäboland – kvinnornas arena
4. Klingan i Skattungbyn: Dramat i Skattungbyn
5. Klingan i Tobo: Nyckelharpans Mecka
6. Klingan i Sunne: I Selma Lagerlöf-land
7. Klingan i Höör: Grioterna i Skåne

Annonser