! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Melaku Belay utanför klubb Fendika.

Radioreportage om etiopisk folkmusik

14 maj 2019

I Lira #3 2018 följde Lars Lovén med Daniel Lemma ”hem” till Addis Abeba. En spännande resa där sångaren fann nyväckt inspiration i den etiopiska musiken.

Lars Lovén gör även radioreportage, och i söndags sändes hans program Det sista folkmusikhaket i P2, som är lite av en pendang till Lira-reportaget och beskrivs som ”en dokumentär om hur den traditionella musiken överlever och utvecklas i ett Etiopien som moderniseras i snabb takt”.

I centrum av reportaget står Melaku Belay, tidigare gatubarn och självlärd dansare, och hans folkmusikklubb Fendika. Det är den sista klubben i sitt slag och den har Belay utvecklat till ett nav i den etiopiska huvudstaden Addis Abebas musikliv. Men när hela staden moderniseras hotas även Fendika av rivning. Belay tvingas använda all sin uppfinningsrikedom för att försöka rädda stället.

Den riktigt minnesgoda kommer kanske ihåg ett annat reportage i Lira? För jo: i #1 2013 besökte vi faktiskt  just Fendika och träffade just Melaku Belay i en text som bland annat följde den unga artisten Saba Kahsays väg genom Addis bubblande musikliv.

Programmet går att lyssna på här:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1287373?programid=4112

Patrik Lindgren

Annonser