! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ellinor & Leonor. Bild: Daniel Wirgård

Premiärvisning: polska med Ellinor & Leonor från kommande albumet Årsringar

8 maj 2019

I dag är det smygpremiär för videon till duon Ellinor & Leonors inspelning av Polska i G-moll efter Jon Åman, en polska som spelas mycket i södra Dalarna och var en av de låtar som gjorde att Ellinor Fritz en gång i tiden fick upp ögonen för den lokala folkmusiken.

På filmen, fångad i lokalen där skivan spelades in, Österby bygdegård, tolkas polskan på nytt i samklang med Leonor Palazzos lyhörda spel på femsträngad cello.

Ellinor berättar vidare:
– Jon Åman var en Rättviksspelman som i unga år flyttade ner till Hedemoratrakten och tog med sig låtar från sina hemtrakter. Så kanske denna är en variant på en Rättvikspolska efter Höök Olle, fast med södra Dalarna-dialekt? Ingen vet säkert, men något som är säkert är att musik har dialekter och att spelmän alltid har rört på sig!

Ellinor & Leonor debuterade för fem år sedan med skivan Mormors trädgård, och kommer nu med uppföljaren Årsringar som släpps den 17 maj på Kakafon Records.

Skivan spinner vidare på södra Dalarnas låttradition, som också låg i fokus på deras debut. Här samsas sirliga polskor och vallåtsmelodier med pampiga polonäser som flörtar med det barocka. Genom dessa inspelningar vill duon sprida låtar som är mindre kända i Folkmusiksverige och fortsätta att levandegöra en lång spelmanstradition.

Den 18 maj blir det releasespelning på klubb Ögat i Göteborg.

Annonser