! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

PJ Harvey och Ramy Essam gör låt om flyktingkrisen

9 jun 2017

Ramy Essam har vi skrivit om tidigare – inte minst i ett porträtt i Lira #2 2015 – sångaren som fick ikonstatus under den arabiska våren i Egypten, och sedan flera år lever i Sverige.

Nu har han gjort gemensam sak med indierockstjärnan PJ Harvey – tillsammans har de skrivit låten The Camp – lägret – för att uppmärksamma situationen i Libanon, det lilla och redan tidigare svårt drabbade landet som nu tagit emot 1 miljon flyktingar från kriget i Syrien.

Men konkret vill de stödja hälso- och utbildningsinsatser för hemlösa barn i Bekaadalen i Libanon, och alla intäkter från samarbetet går till den ideella libanesiska organisationen The Beyond Association i Bekaa-dalen.

PJ Harvey berättar i ett uttalande att hon instinktivt visste att hon ville samarbeta med Ramy Essam; som ett bidrag till något av hans pågående projekt eller som något helt nytt.
– Jag började skriva ner lite idéer, och skickade över två eller tre låtar i sina tidiga former. En av dessa skulle sedermera bli The Camp, säger PJ Harvey

ramy essam kopiaApropå låtens tema så berättar Ramy Essam om sina erfarenheter under den egyptiska revolutionen på gatorna i Egypten. Han upplevde fajter, misshandel, tortyr och förlorade vänner, förklarar han. Han pratar varmt om den unika möjligheten att jobba med PJ Harvey:
– Hon är en ödmjuk person och en sann konstnär som jag bara kunde drömma om att ens träffa, och nu så sjunger jag med henne för det här viktiga ändamålet, för humanitet och medmänsklighet. Det var en ära att arbeta med PJ Harvey, och det var otroligt inspirerande. Jag fick chansen att leva ut en dröm för en stund, berättar Ramy Essam.

PJ Harvey och Ramy Essam spelade in The Camp i Bristol med Harveys ständige samarbetspartner John Parish, som producerade och mixade singeln och även spelar trummor på låten.

Det finns även en tillhörande musikvideo (se nedan), vars bilder är tagna av fotojournalisten Giles Duley, som berättar:
– Det är svårt att greppa storleken på krisen i Libanon, ett land med 4 miljoner invånare som nu har tagit emot över 1 miljon syriska flyktingar, säger Giles Duley. Landets infrastruktur är pressat till bristningsgränsen, och i Bekaadalen är situationen som mest desperat. Men det finns otroliga organisationer som gör ett utomordentligt, effektivt och uppoffrande arbete på fältet där, och av alla organisationer som jag har dokumenterat, så har The Beyond Association imponerat som ingen annan. Att besöka deras skolor och uppleva deras program är att se hopp, och det är något vi måste stötta.

text: Patrik Lindgren
foto (PJ Harvey): Seamus Murphy

foto (Ramy Essam): Rodney Bursiel

Annonser