Redaktionsbloggen

"Dag 1. Nyss landat på Chicago O’Hare. Bosse och Pedro på shuttlebussen mot biluthyrningen."

On the road med Hoven Droven – turnébloggen

16 sep 2018

I många år turnerade det klassiska folkrockbandet Hoven Droven flitigt i USA – de åkte faktiskt årligen under perioden 1997-2008. Men nu är det tio år sedan sist – och den här gången har bandet lovat att i form av en bilddagbok bjuda med Liras läsare på turnén som pågår i detta nu.

Löftet är en bild om dagen, och du hittar senaste bilden överst!

hoven17webb

”Dag 17. Sista kvällen i Bloomington blev lika fin som den första. Fullt framför scenen med idel glada människor! Vi måste säga att The Lotus Festival har varit något speciellt. Kamratskapen mellan alla artister har varit påtaglig, och alla har bjudit på fantastiska konserter. Vi har fått många nya vänner den här helgen. Härligt! Hemma på hotellet väntade dessutom en hälsning från skolbarnen vi spelade för härom dagen. Det minskade inte välmåendet … Om några timmar börjar den långa vägen hem!”

hoven16webb

”Dag 16. Slutsträcka. Målraka. In i kaklet. I dag hade vi en ”luncheon” med ”honorary students” från Indiana University. Med andra ord; vi spelade svensk folkmusik för ett skönt gäng studenter som var nyfikna på Sverige och på oss. Lunch, samtal och musik under några timmar i strålande solsken. Sedan fick vi äntligen möta publiken på The Lotus Festival som vi hört så mycket om. (Väsen har skvallrat … ) Det blev en fantastisk kväll med fantastisk musik från alla hörn av världen, och tänk … i morgon får vi göra samma sak igen! God natt från Bloomington, Indiana.”

hoven15webb

”Dag 15 startade med skolkonsert på Fairwiew Elementary där vi bl a fick 400 mellanstadiebarn att dansa schottis. Den döva lilla tjejen längst fram spelade luftfiol hela spelningen och kramade hela bandet efteråt. Fantastiska ungar! Dagen fortsatte med direktsänd radiokonsert från Stockhouse Studios där tjejen som intervjuade oss – lite generat – erkände att den första cd hon köpte för egna pengar var en Hoven Droven-platta! Dagen avslutades med lång intervju för WIUX Indiana University Student Radio och middag med nyfunna vänner från Aar Maantas band. I morgon fortsätter The Lotus Festival. Stay tuned!”

hoven14webb

”Dag 14. Dagen har ägnats åt förberedelser och repetitioner för kommande dagars digra schema av offentliga konserter, skolkonserter, radiokonserter och Q & A:s. The Lotus Festival, Bloomington Indiana, here we go!”

”Dag 13. Resdag. Genom spöregn och åska körde vi hela vägen från Viroqua till Bloomington. 14 timmar i bil gör att man är lite vinglig. Nu hoppas vi att det bråkande paret vägg i vägg till våra Motell 6-rum lugnar ner sig så att vi kan få sova …”

hoven12webb

”Dag 12. Ledig dag, och vi tog oss in i Amish country. Vi besökte en offentlig ”leather shop” där två pratglada bröder skapade fantastiskt hantverk. Dom skrattade gott åt alla historier vi berättade om Sverige och lyssnade fascinerat när Jens spelade några polskor. Ingen av dom hade någonsin sett en saxofon … Eftersom dom inte ville bli fotade bjuder vi i stället på en bild från vår spelning i Madison den 14:e september, eftersom vi glömde att berätta om den …” (Bild av Paula A White)

hoven11webb

”Dag 11. Cornstars! Dagen tillbringades på en farm utanför Viroqua där vi avnjöt konsert med traditionell amerikansk folkmusik, organisk mat och guidad tur av fälten. Vet ni? Här i USA växer det Halloween-leksaker. Ur marken!”

hoven10webb

”Dag 10. Fantastiska Temple Theatre i Viroqua, Wisconsin, bjöd på en fin kväll. Det är en speciell känsla att vara på andra sidan jorden och få en sliten nött Hoven Droven-cd i handen av någon som har väntat i 20 år på att få den signerad. Eller att se en 12-åring i främsta raden – leende genom hela konserten – sedan komma fram och säga ”jag har lyssnat på er sedan jag var sex!” Leve musik!”

hoven9webb

”Dag 9. Andra kvällen på Simon’s Tavern. Fredag och fullt ös. Ägaren, våran lyckliga värd, Scott Martin, i mitten i keps. När vi avslutar kvällen med våran vackraste Årepolska, i en cirkel mitt på golvet gråter Scott och förbrödringen är total och hjärtlig. En härlig kväll i Chicago, imorgon bitti vidare mot Viroqua , Wisconsin.”

hoven8webb

”Dag 8. We’re back at Simon’s Tavern. Första spelningen av två i Chicago. Emilia Amper dök upp och fångade oss under en svettig och tät spelning. Emilia med band spelar på Chicago World Music Festival i morgon. Vi ska försöka hinna dit och lyssna. Hoven spelar igen på Simon’s i morgon kväll. Folk on!”

hoven7webb

”Dag 7. Framme på Simon’s Tavern i Chicago. I morgon spelar vi, ska bli riktigt kul. I kväll ett New Orleans-brassband som svänger gott. Härligt att vara tillbaka på Simon’s. Baren har en lång historia i de gamla svensk-invandrarkvarteren, Andersonville. I källaren ett hemligt rum från förbudsåren med ”no name club” skrivet på dörren. Det finns även en lång historia med Hoven Droven. I morgon bygger vi vidare på den.”

hoven6webb

”Dag 6. On the road again … Mellanlandning i Wisconsin Dells. En mycket märklig stad, uppbyggd som ett nöjesfält. Kvällen bjöd på god mexikansk mat samt hårresande usel action på stadens biograf. I morgon drar vi mot Chicago och Simon’s Tavern.”

HOVEN5webb

”Dag 5. The shoe must go on! En ledig dag i Minneapolis har spenderats med shopping av Jens favoritskor, långpromenad downtown, besõk på Mall of America och avslutning med konsert på The Cedar. Den här gången i publiken. 34-gradig värme har förvandlats till svensk höstkyla och i morgon sätter vi oss i bussen för att röra oss mot Chicago. Vägrapport följer …”

hoven4webb

”Dag 4. I går delad kanonkväll med nytt favoritband och nya kompisar: somaliska Aar Maanta med band. Här med Aar Maanta efter morgontrött rundabordssamtal om musikens förutsättningar i London, Östersund och Mogadishu på American Swedish institute.”

hoven3webb

”Dag 3. ’Hemma’ på The Cedar i Minneapolis där vi spelade in liveskivan Jumping at Cedar 2005. Kärt återseende!”

hoven2

”Dag 1, bild 2. På restaurang.”

Hoven Drovens trendsättande debut Hia hia (1994) hamnade på en hedrande 13:e plats när Lira listade tidernas viktigaste folkmusikskivor i våras. Så här skrev vi om den:
”Låtar som Köttpolska visade upp en ogenerad tyngd av ett slag som nog aldrig hade hörts tidigare inom folkmusiken, men förutom adrenalinsmockande trummor och taggiga elgitarrer rymdes här också skirt finlir och luftigare slagverk och direkta referenser till spelmännen de inspirerades av.”

 


Fler recensioner

Annonser