! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nytt nummer av Lira ute i dag – börja prenumerera nu!

15 sep 2016

”Lika delar spelman och agitator.” Så beskrev vi Sara Parkman när vi för ett par år sedan lyfte fram henne och en handfull andra unga artister som vi förutspådde skulle dominera Lirasfären framöver.

Det är oerhört roligt att nu få lyfta fram Sara Parkman ordentligt, kanske bidra till att hon inte enbart ses som den vassa nagel i etablissemangets öga som hon förvisso är, utan även som den visionära musiker, scenkonstnär, samhällsdebattör och allmänt sköna typ hon också är. Så missa inte Magnus Östnäs fina porträtt i Lira #4 2016 som släpps nu!

Lika roligt är det att få presentera vår nya kolumnist, Anna Lindström. I sin spalt kommer hon att skriva och tipsa om den moderna, urbana, globala klubbmusik som nu väller in och inspirerar från metropolerna i Afrika och Latinamerika. Under namnet High Life gör hon och partnern Sebastian Matz radio, driver klubbar och spelar skivor. Här får hon breda ut sig i eget namn och exklusivt för Lira.

Numrets högst oplanerade tema råkade annars bli modiga och drivna kvinnor, från jazzsuperlöftet Ellen Andersson till 74-åriga veteranen Calypso Rose. Men vi skriver också om den ganska så mansdominerade jazzfilmvärlden. Och vilka stories som berättas! Starka, inspirerande, men inte sällan med svårt tragiska slut.

Vi skriver även om steel pan-kulturen i Trinidad & Tobago, folktrion Bazar Blås återkomst på scenerna och den unika svenska jazzkvintetten Pombo. Vi minns Toots Thielemans och Ralph Stanley – medan Lennart Wretlind minns sitt eget 1960-tal i San Francisco.

Väl mött!

Lira-redaktionen, 15 september 2016

PS: Du prenumererar väl? Om inte: passa på nu – alla som tecknar en prenumeration (fullpris 395 kr, student 295 kr) just nu får välja en aktuell cd som bonus: antingen Sarah Riedel tolkar Kristina Lugn eller Ulrika Bodéns Te berga blå. Mejla redaktionen@lira.se så ordnar vi det!

Annonser