! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nytt nummer av Lira ute i dag!

1 apr 2015

Våren är sin vana trogen svårartat lynnig men årets andra nummer av Lira kommer precis som det ska, även om det i år råkar bli mitt i påskveckan. Till och med så att vi tjuvsläpper den redan på dymmelsdagen (nej, inte askonsdag som vi ack så felaktigt skrev först).

Och vad har vi då att bjuda på för godis? Inte mindre än tre långtexter som vi hoppas ska upplevas lika spännande som den bästa påskekrim.

En handlar om musik i exil – där vi bland annat träffar Ramy Essam, protestsångaren som kom att stå i centrum för den arabiska vårens revolt i Egypten. I dag lever han i Malmö och är en av fem artister med liknande bakgrund som i april ger sig ut på en landsomfattande turné. I en annan text tar sig Olle Niklasson an utmaningen att måla ett porträtt av Billie Holiday – som föddes för exakt 100 år sedan. I en tredje går vi igång på stämsång i alla dess former och yttringar, från Kraja till Pentatonix.

På omslaget ser ni Armeniens stora jazzstjärna Tigran, fortfarande förfärande ung men redan med en musikaliskt vindlande karriär bakom sig.

Dessutom: jazzblåsarveteranen Nisse Sandström, jiddisch-uttolkaren Louisa Lyne, americanalöftet Ellen Sundberg, folkpopparna Kolonien, Lennart Wretlind, Elena Wolay, mexikansk ranchera och så den sanna historien bakom Lyckliga gatan. Och förstås: över hundra skivrecensioner och vår egen samlings-cd med 16 sprillans låtar.

Liksom i februari firar vi numret med en fest på Oceanen i Göteborg, dit vi bjudit in albumsläppande Kolonien och folktrion Svedala för en helkväll som ingen borde missa. Notera att vi valt veckan efter påsk för detta – alltså torsdag den 9 april! Här är länken på Facebook.

Beställer det nya numret gör du här, men det finns också som digitalt lösnummer på Qiozk.

Digital prenumeration via vår egen app går att lösa hos AppStore och Google Play. Den tjänsten ingår för dig som prenumerar på Lira.

/Redaktionen

Annonser