! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nypremiär för Tonbruket

18 apr 2016

Jazzcombon Tonbruket är mer aktuell än någonsin. På skiva med färska albumet Forevergreens, live på en egen Europaturné och ofta även bakom Ane Brun – och nu är det klart för nypremiär på Dramaten.

Grammisbelönade Tonbruket står nämligen i centrum i den rosade livemusikföreställningen Kärleken kommer att skilja oss åt. Här framför Dan Berglund med vänner de brittiska legendarerna Joy Divisions låtar, varav sju numera finns översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg. Den 5 maj återvänder föreställningen till Dramatenscenen Lejonkulan.

Kärleken kommer att skilja oss åt hade urpremiär våren 2015 men sålde kvickt slut på biljetterna. Showen kom tätt inpå en annan Dramaten-uppsättning på teaterns lilla scen. I teaterversionen av Aki Kaurismäkis långfilm Mannen utan minne agerade Tonbruket Frälsningsarmékvartett, till Liras bifall.

I Kärleken kommer att skilja oss åt blir det annan musik. Att Tonbruket kan växla från Kaurismäki-klingande containersoundtrack till mörk postpunk säger en del om kvartettens begåvning.

Medverkar gör också skådespelarna Andreas Rothlin Svensson, Karin Bengtsson, Maia Hansson Bergqvist, Danilo Bejarano och Nina Zanjani, i något som beskrivits som ”en levande musikvideo”. Regissör är Sally Palmqvist Procopé.

Tonbrukets Europavända – det var utsålt på Sverigeresan i mars – når i dagarna Tjeckien och Tyskland. Den 8 augusti är bandet bokat till Slussens Pensionat på Orust; ett ställe där keyboardisten Martin Hederos spelat åtskilliga gånger med The Soundtrack Of Our Lives. Den 29 september och långt in i oktober är Tonbruket sedan på en ny omfattande Sverigeturné.

Timo Kangas

Annonser