! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ny skiva med Kamasi Washington – vars stjärnstatus ifrågasätts av svenska kollegor…

29 sep 2017

Den amerikanske saxofonisten och bandledaren Kamasi Washington har på bara några år klivit fram som något av den nya amerikanska jazzens mäktigaste anförare.

Med sin ohämmat retroflörtande och samtidigt nutids- och streetsmarta och därtill genreöverskridande musik har han lyckats förtjusa såväl medier som en helt ny jazzpublik – som väller in från närliggande musikaliska håll.

Men bland musikerkollegor knorras det lite. Är han verkligen så jäkla bra egentligen? Fast sånt säger man ju inte högt.

En svensk blåsarkollega kunde till slut inte hålla sig utan luftade nyligen sin skepsis över Washington i ett kort inlägg på Facebook. ”Näe Kamasi Washington är inte nya Pharoah Sanders. Faktum är att han inte ens når upp till knäna på Ernie Watts.”

Det var lite som att öppna Pharoahs … f’låt Pandoras berömda ask, och sällan har väl tillropen och gilla-klicken från Sveriges jazzelit flockats så snabbt. Fraser som ”absurt överskattad” och ”ganska usel” och vassa pikar om journalister som inte kan höra skillnad på nämnde Pharoah Sanders och Kamasi Washington varvades med erkännanden att, okej, trots allt lockar han ju nya lyssnare till genren som helhet.

Hur som helst – i dag släpps en hett efterlängtad ny ep med samme Kamasi Washington – och vi kanske gör bäst att låta musiken tala. Eller vad tycker ni?

Patrik Lindgren

Annonser