Nummer

Lira #5 2013

Låt oss få presentera det kanske brokigaste numret i Liras historia, 132 sidor som tar oss från frijazz till fransk chanson, från norska Hekla Stålstrenga till den nya amerikanska rootsmusiken.
På ettan har vi en varmt skrattande Gregory Porter – en i sina bästa medelålders-år snabbt stigande vokalist-stjärna på den amerikanska jazzhimlen som inte bara är aktuell med sitt första album för anrika Blue Note utan även som specialinbjuden gäst av Magnus Lindgren för en serie konserter med Bohuslän Big Band.
Innerlig jazz lagrad i ett fat av mustig gospel och klassisk soul.
Det första av numrets två längre reportage är Pierre Erikssons djupdykning i den så kallade americana-triangeln, där han söker efter bakgrunder till och framtiden för denna omdiskuterade musikgenre: möt både svenskarna som med framgång säljer ”svensk-americana” i Amerika och genrens mest lovande uppkomlingar på plats under Nashvilles heta Americanafest.
Det andra är en ingående intervju med och karriärgenomgång av allas vår Roland Keijser, den nu 69-årige blåsaren som med nyfikenheten som ständig ledstjärna satt sin högst egna prägel på jazz, folkmusik och allehanda världsmusik.
Utöver detta möter vi artister som nämnda norska folkpopbandet Hekla Stålstrenga, jazzvibrafonisten Mattias Ståhl, argentinska tvillingduon Las Hermanas Caronni, ungerska fiol- och cittra-virtuosen Félix Lajkó, popikonen Françoise Hardy i Paris, och så får Tomas Ledin berätta hur inspelningarna med hans nya folk-allstar-band egentligen gick till.
Och som alltid Sveriges mest heltäckande recensionssidor och vår alldeles egna cd fullspäckad med väl valda smakprov från det vi skriver om i det här numret! Mycket nöje!


Pris: 80 kr kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)