! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nissarna Landgren och Berg bland vinnarna på jazzgalan

14 okt 2015

P2:s Jazzkatter, radions årliga utmärkelser till de mest framstående i svensk jazz,   delades ut igår kväll på ett galaprytt Fasching i Stockholm, allt förstås direktsänt i den egna kanalen.

Förutom priserna, som vi återkommer till, blev kvällen en sann uppvisning i jazzens bredd och radikalt skilda uttrycksformer. Först ut var fjolårets nykomling Elsa Bergman med sitt band Festen med bland andra Isak Hedtjärn som rivstartade det hela med ett befriande kompromisslöst set av högenergijazz.

Jazzkatten 2015  Elsa Bergman och Festen Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Elsa Bergman och Festen.

Som kontrast bjöd duon (första gången någonsin tillsammans) Isabella Lundgren (sång) och Daniel Karlsson (piano) på en avskalad uppvisning – där Lundgren imponerade stort med både egna låtar och en spiritual.

Cecilia Persson premiärspelade sedan ett beställningsverk, ett intrikat stycke där inte minst saxofonisten Anna Högberg briljerade med sitt uttrycksfulla spel i dynamikens alla upptänkliga riktningar.

Jazzkatten 2015  Oddjob! Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Oddjob.

Kvällens höjdpunkt var ändå ett påtagligt taggat Oddjob som gav ett längre set och inte minst premiärspelade (ja, det var en kväll av idel premiärer!) en rad låtar från kommande skivan Folk, där de utgått från Visarkivets fältinspelningar av lockrop och vallåtar.

Vinnare P2 Jazzkatten 2015 Guldkatten - Nils Landgren Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Nils Landgren, årets Guldkatt.

Men då var det ju priserna! Årets guldkatt röstades fram av P2:s lyssnare och gick till en mörkbart rörd och stolt Nils Landgren.

Årets musiker blev scenaktuella Isabella Lundgren som i tacktalet på ett elegant vis både tonade ner och betonade prisets betydelse.

Kvällens andra Nils var Nils Berg som blev Årets kompositör, medan gitarristen Susanna Risberg blev Årets nykomling och Jacob Karlzon 3 Årets grupp.

Text: Patrik Lindgren
Bilder: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Annonser