! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Hangfest på Södran. Bild: Hélène Lundgren

Naturmystiskt med drömska hang-klanger

Hang Massive
Södra Teatern, Stockholm, 5 april

Hang Massive, en duo bestående av svenske Markus Johansson och engelske Danny Cudd, har charmat många med sin vackra ambientmusik. Båda har hang (även kallat handpan) som huvudinstrument och har ett fint och kärleksfullt samspel på detta nästan nya instrument (uppfunnet för 19 år sedan av Felix Rohner och Sabina Schärer), nära besläktat med steelpan.

_V4A3302webbDet är en rik och nästan drömsk klangvärd som vi får färdas i. En gång i tiden satt de som gatumusiker på Stortorget i Gamla Stan, så det är en lyckad resa de gjort till stora scener och turnéer.

På ett utsålt Södra Teatern möts vi av en snygg scenbild med fem olika hang och skärmar och video visande bland annat fraktaler, kaleidoskop och den ständigt närvarande Buddha. Videon blir som en del av musiken och bygger på den transcendentala känslan. Men kanske är det där den lilla svaga delen finns, att musiken i värsta fall blir till bakgrund.

_V4A3298webbMen det är en liten invändning, i det stora hela är det en vacker och fantasifull färd i duons sällskap. I musiken finns mycket doft av natur och mystik, samtidigt som den är på väg mot klubbscenen med sin kryddning av electronica med beats och ljudeffekter.

En ganska blandad publik åker entusiastiskt med i duons klangvärdar där vi på slutet hamnar stående på dansgolvet.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser