! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Monica Dominique rodde hem det finaste kattguldet

11 okt 2016

Tidigare i kväll hölls den årliga Jazzkattengalan på Fasching i Stockholm. Sveriges Radio P2 delade ut sina åtråvärda priser varav ett röstats fram av kanalens lyssnare: Guldkatten, som i år gick till Monica Dominique.

Övriga priser utsågs bland ett urval nominerade av en jury, och kvällens lyckliga var Filip Jers som blev Årets musiker, Tonbruket (Årets grupp), Josefine Lindstrand (Årets kompositör), Anna Lund (Årets nykomling) och så det tidigare avslöjade att juryns nyinstiftade specialpris gick till Lennart Strömbäck, mångårig konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival – som därmed får lite extra glans när den drar igång om några veckor.

Lite mer informellt vill vi även dela ut Liras specialpris för kvällens bästa glasögon, till Anna Lund.

Fullständiga motiveringar:

Jazzkatten 2016 Årets musiker: Filip Jers foto: Martina Holmberg/Sveriges RadioÅrets musiker: Filip Jers

”Leker sig fram med lika stora portioner virtuositet som enkelhet. Utan konstlade staket mellan genrer men med ständigt närvarande jazznerv, dansande i förebilden Toots fotspår och med sitt behändiga instrument ständigt redo till stordåd.”

Årets grupp: Tonbruket

”Med vitt skilda musikaliska bakgrunder har tonkonstnärerna i gruppen samlats under jazzens vida segel. De har skapat ett unikt sound och tagit oss lyssnare med på en berg-och-dalbana av känslor som lämnat oss ömsom djupt berörda och ömsom brutalt omskakade.”

Jazzkatten 2016 Miriam Aida  Årets nykompling: Anna Lund foto: Martina Holmberg/Sveriges RadioÅrets nykomling: Anna Lund

”Drar med sin utstrålning på ett magnetiskt sätt uppmärksamheten till sig, trots oftast längst bak på scen. Sin sällsynta uppfinningsrikedom, humor, melodiska spel och råa sväng har på goda grunder gjort henne till en av landets mest efterfrågade trumslagare de senaste åren.”

Jazzkatten 2016Årets kompositör: Josefine Lindstrand
”Inspirerad av fruktbara förflyttningar mellan olika genrer och internationella samarbeten har årets kompositör hittat en helt egen personlig och nordiskt klingande röst. Med utgångspunkt i texten skapas melodier, utan att texten för den skull hämmar melodierna, rytmiken eller harmoniken. Ur detta växer organiska, tydliga melodier fram på ett skenbart enkelt men naturligt sätt.”

Jazzkatten 2016Juryns Specialpris: Lennart Strömbäck

”Lennart Strömbäck håller jazzfanan högt, oavsett hur snålt det blåser. I 25 år har han varit konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival där har han skapat en alldeles särskild mötesplats där jazzen kan blomstra. Med sin utpräglade känsla för kvalitet och med sin förmåga att hitta morgondagens stjärnor har han fört artister av allra högsta klass till publiken i Umeå. Orädd, och med jazzen i tydligt fokus har han skapat rum för både det trygga och traditionella, det vilda och det nyskapande och lyckats locka både de rutinerade kulturbärarna och de unga nyfikna till jazzen.”

foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Annonser