! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

47Soul på Kägelbanan i Stockholm. Bild: Hélène Lundgren

Modern världsmusik för klubbscener

28 maj 2018

47Soul
Kägelbanan, Stockholm 27 maj

47Soul äger dansgolvet på Kägelbanan – deras tunga urbana mix av traditionell arabisk musik och electro är som gjord för festivaler och klubbar. Bildade i Jordanien 2013 men numera bosatta i London har de framgångsrikt erövrat publiken runt om Europa. Än så länge föga kända i Sverige men inte okända neråt Europa och i arabvärlden där deras singel Intro to shamstep har över sex miljoner visningar på Youtube.

47soul4I deras musik hör jag framför allt dabke (arabisk dansmusik vanlig på bröllop) men även hiphop och rock får vara med och leka i den eklektiska mixen. De fyra medlemmarna sjunger och rappar allihop och spelar instrument som slagverk, gitarr eller synt där Z The People lägger snygga melodiska mattor för orden och sången att dansa på. En del är programmerat men aldrig störande mycket. Musiken är ett typexempel på vart den nya moderna världsmusiken är på väg.

47soul1Texterna som blandas mellan arabiska och engelska är ofta politiska och kan handla om att alla är lika mycket värda eller att riva murar och gränser.

Publiken, där många är palestinier, är en dansande extatisk skara där även traditionell ringdans och sjalviftande förekommer.
Jag är övertygad om att det dansande segertåget fortsätter under sommarens festivaler.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser