! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Amadou & Mariam på Konserthuset i Stockholm. Bild: Hélène Lundgren

Modern Mali-pop i snygga kläder

13 maj 2018

Amadou & Miriam
Konserthuset, Stockholm 12 maj

Amadou & Miriam har jag följt länge, ända sedan deras första cd som jag fick av en fransyska på den gamla filbytartiden … Eftersom jag sedan länge är en fan av västafrikansk musik och framförallt från Mali så föll deras musik i god jord hos mig, och deras öde och historia gjorde ju inte saken sämre.

Jag såg dom live första gången på Ökenfestivalen (tillsammans med Manu Chau) i Mali 2003, det var väl året de slog igenom stort med skivan Dimanche à Bamako, och det framträdandet gjorde mig inte besviken.

På Konserthuset femton år senare ser jag en duo med mycket av rötterna kvar men med lite nyare kläder på musiken. Låtarna från den nya cd:n bygger som tidigare på Amadous gitarr-riff som ofta är ganska rockiga och ibland nästan bluesiga. Men tillsammans med bandet arras låtarna så att det blir någon form av pop/r’n’b i Mali-tappning.

am-2Bandet, övrigt mycket kompetent, drivs av trummor, perkussion och en basist i högform och ovanpå det förgyller keyboards och en körsångerska. Amadous gitarr spel bör också nämnas, ibland är det riktigt lysande men har en tendens att försvinna lite i den något grötiga ljudbild som tyvärr ofta uppstår på Konserthuset.

Spelglädjen och svänget smittar snart av sig på publiken och efter bara några låtar står nästan hela publiken upp och dansar. Som extranummer får vi några av de gamla hitsen och jag tror att publiken dansar nöjda ut i den vackra vårkvällen.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser