! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Midsommarfirande med kungen av dub

22 jun 2017

Geni. Innovatör. Pionjär. Ikon. Galning.

Där har ni några av de vanligaste åsikterna om Lee ”Scratch” Perry, mannen som revolutionerade musiken genom att forma reggaen och inte minst genom den uppfinningsrika dub-tekniken. Utan dessa eko-lekar i inspelningsstudion hade musikhistorien sett mycket annorlunda ut. Perry satt i sin legendariska, senare nedbrända, inspelningsstudio The Black Ark och mixtrade med reglagen och skapade därmed nya uttryck. Nya grepp som vi hör ekon av än idag, snart ett halvt sekel senare.

På lördag den 24 juni får svenskarna chansen att fira midsommardagen på ett minst sagt unikt vis. Då kommer nämligen den jamaicanske legendaren till arrangemanget Midsommardub i Växjö. I stadens nya ölhäng Trädgård de Luxe blir det kanske inte små grodorna men väl Toad in the hole, ett udda spår ur Perrys digra arkiv. Om publiken har tur.

Nyligen, 11 juni, stod Lee Perry på Kägelbanans scen i Stockholm då biljettrycket var för stort för att kunna genomföra konserten på jazzklubben Fasching som planerat. Tillsammans med sin musikaliske följeslagare Mad Professor (britten Neil Joseph Stephen Fraser) plöjde han igenom sin digra låtskatt. Reggaeklassiker efter klassiker radades upp och många hämtades från Bob Marleys katalog; en artist som han varit tidigt ute att arbeta med, redan 1970.

81 år gammal vandrar han långsamt fram och tillbaka på scenen, mumlar fram sina texter och budskap. Han förkunnar om ganjas positiva egenskaper kontra dödens cigaretter; det var det senare snarare än det tidigare som tog kål på Bob Marley, säger Perry. Han pratar och sjunger om universum och att han inte är emot homosexuella.

Efter konserten på Kägelbanan var publikens dom väldigt varierad. Somliga var överlyckliga över att äntligen ha fått se ikonen live, andra måttligt roade av det förutsägbara låtvalet och alla dessa Marley-nummer.

Eftersom jag haft förmånen att se Lee ”Scratch” Perry på scen tidigare var jag inte helt nöjd med konserten. Det skulle dock aldrig hindra mig från att gå och se om 81-åringen kan hålla stången på Midsommardub. Ingen sommar utan reggae, ingen midsommar utan dubregn.

text: Timo Kangas
bild: Martin Ehrling

https://www.facebook.com/events/1928514154096908/

Annonser