! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Mäster Mbappé basar i nytt band

21 apr 2016

En superbasist som trakterar sin elbas med svarta handskar? Japp, Etienne Mbappé är på väg till Sverige.

Etienne Mbappé har Sverigepremiär för sitt nya band i morgon fredag. Helt instrumentalt är melodin för Etienne Mbappé & The Prophets när de ställer sig på jazzklubben Nefertitis scen i Göteborg. Dagen efter, på lördag, spelar de i Esbo i Finland, strax väster om Helsingfors.

Det är i år tio år sedan Etienne Mbappé först turnerade i Sverige med sitt dåvarande band Su La Také. Ryktet gick snabbt om den vidunderligt skicklige basisten, som till råga på allt spelade iförd svarta handskar. En gimmick men också ett uttryck för bekvämlighet, får vi gissa.

De insatta hade då redan hört basisten lira med Zawinul Syndicate. Eller varför inte med Bill Evans, John McLaughlin, Steps Ahead, Jacques Higelin, Ray Lema, Manu Dibango eller Salif Keita? Etienne Mbappé har gjort oräkneliga jobb med kända bandledare genom åren, både i studio och på konsertscener. Inte minst på det som blev Ray Charles sista studioalbum.

Denne Mäster Mbappé, född i Kamerun men sedan tonåren bosatt i Paris, studerade kontrabas och gitarr på det klassiska konservatoriet i den franska huvudstaden. 2009 ersatte han Hadrien Feraud i John McLaughlins band The 4th Dimension. På det John Coltrane-inspirerade och Grammy-nominerade albumet To the one från 2010 hör vi honom spela solo på låten Discovery.

McLaughlin behöll honom i laget till nästa album, 2012 års Now here this, och numera turnerar Etienne Mbappé som fast medlem av John McLaughlins kvartett.

Etienne Mbappé har även hörts i konstellationer som Chic Hot och Ultramarine. Tre album i eget namn har det också blivit – det senaste heter Pater noster och släpptes 2013 – men nu är det alltså det nya projektet Etienne Mbappé & The Prophets som står i fokus. Målet är att skapa musik som är olik allt Mbappé tagit sig för tidigare.

För ändamålet har Mbappé handplockat musiker från Parisscenen. Som Christophe Cravéro på keyboards och violin, en erfaren musiker som bland mycket annat turnerat med Billy Cobham.

Ett album är i görningen och kommer att släppas senare i år.

Konsertbesökare lär kunna förvänta sig musik som tampas med tyngdlagen. Och kanske, kanske – ett par svarta handskar?

Timo Kangas

Annonser