! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Mariza kommer till Sverige

2 feb 2018

Fadons största stjärna, Mariza, kommer till Konserthuset i Stockholm för en konsert 6 maj.

Innan Mariza blev den megaartist hon är i dag, med Lira-omslag och andra fina hedersbetygelser, växte hon upp som Marisa dos Reis Nunes under enkla förhållanden i Lissabons fadokvarter. Mariza är dock född i Moçambique av en afrikansk mor med rötterna i Indien. Pappan kom från Portugal, och de flyttade dit när Mariza var tre år gammal.

Den musikaliska karriären startade i tidig ålder med gospel, soul och jazz, samt inte minst tolkningar av fado-legendaren Amália Rodrigues. Det var just den legendarens gitarrist Jorge Fernando som upptäckte Marizas talanger. Fernando blev Marizas kompositör och producent. Albumdebuten skedde 2001 med Fado em mim och sedan dess har det rullat på.

Mariza har fått många utmärkelser under sina 17 år som skivartist. Den bästa artisten inom världsmusiken, tyckte BBC Radio 3 liksom brittiska Songlines Magazine. Hon har prenumererat på nomineringar till Latin Grammys. Franska regeringen har utsett henne till Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres.

Sångerskan har delat scen och inspelningsstudio med storheter som Sting, Cesária Évora, Ivan Lins och Gilberto Gil. Hon har gjort bejublade konserter i Sverige, men ännu fler i Finland, där fadon är extra omtyckt. Albumet Transparente från 2005 nådde till och med albumlistans topp tio i vårt östliga grannland.

Senaste albumet heter Mundo och släpptes 2015. I fjol släpptes låten Livre, där portugisiske producenten Mastiksouls elektroniska beats möter Marizas fadosång.

Det är de vakna bokarna på Selam som anordnar konserten. Samma Selam som för övrigt snart har festivalen Selam Festival, med bland annat Salif Keita, 9-11 mars. Och Selam har dessutom precis fått klart med Amadou & Mariam som också de kommer till Konserthuset i Stockholm. Malis dunderduo står på scen 12 maj, och två dagar dessförinnan spelar de även i Göteborgs Konserthus.

Timo Kangas

Hör Saudade solta från albumet Mundo (2015):

Mariza med portugisiske producenten Mastiksoul i låten Livre (2017):

Annonser