! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Samba Touré på Fasching. Bild: Hélène Lundgren

Maliblues med Samba i centrum

19 mar 2019

Samba Touré
Fasching Stockholm 18 mars 2019

Från den musikaliska källan Timbuktu i Mali kommer Samba Touré, en sångare och framför allt gitarrist av den högre skolan. Han kan sägas representera den lite bluesigare norra delen, där många numera anser att bluesens vagga kan ligga. I hans ganska drone-betonade ökenblues hör man en nära släktskap med legenden och namnen Ali Farka Touré, som han även lär har spelat med en period.

_V4A3032tama-webbPå Fasching får vi en behagligt gungande färd genom sanddynerna runt Timbuktu i sällskap med ett mycket lyhört och eminent band. Alla i bandet svänger, som en fantastisk kalebasstrummis, en ung ngoni-spelare (den västafrikanska bandlösa lutan som fått en renässans med Bassekou Kouyatés framgångar), tama (talking drum) av samme man och en säker bas med lite udda markeringar och figurer i bagaget. Ovan detta glider Samba Tourés ibland lysande gitarrspel med bluesiga riff och melodier mellan den nästan John Lee Hooker-lika sången.

_V4A3010trio-webbDen bordsorienterade, lite äldre publiken denna kväll låter sig ganska snabbt övertygas och åker med på ökennoterna bland bluesdynerna i norra Mali. Kvällen avslutas med dans och inklappningar och alla verkar vara mycket nöjda. Måste säga att jag till skillnad mot många andra inte alltid varit helt överens med hans plattor, men live här på Fasching får jag en mycket fin färd – med andra ord en stjärnklar ökenblueskväll!

text: Magnus Kjellberg
bilder: Hélène Lundgren

Annonser